Dobrze zorganizowane letnia kuchnia na działce nie tylko ułatwi przygotowywanie posiłków, ale i podniesie komfort korzystania z ogrodu. Jest to marzenie wielu osób, które cenią sobie wypoczynek na świeżym powietrzu. Zobacz, jak urządzić ją łatwo i funkcjonalnie.
Odpowiednie wyposażenie kuchni działkowej
Kluczowym etapem planowania kuchni na działce jest dobór odpowiedniej lokalizacji. Praktycznym wyborem będzie stworzenie jej blisko altany czy stołu, na którym spożywasz często posiłki ze swoimi bliskimi. Taka kuchnia powinna mieć także daszek, pergolę czy bardziej rozbudowany pawilon, dzięki czemu na gotowanie nie będą wpływały panujące warunki atmosferyczne.
Przygotowując się do skompletowania potrzebnego wyposażenia do kuchni, zacznij od blatu, na którym będziesz przyrządzać potrawy. W zależności od budowy kuchni może być to zarówno zwykły stół, jak i blat przymocowany do ściany altanki. Do tego dołączyć można półki czy skrzynki, które będą chronić wszelkie akcesoria i produkty.
Sprzętem, który sprawdzi się na każdej działce, będzie przenośny palnik gazowy, kuchenka elektryczna czy prosty grill. W ten sposób będziesz mógł wykonywać różnorodne posiłki, nawiązujące do odmiennych kuchni świata. Przydatna będzie również frytkownica beztłuszczowa oraz lodówka czy chłodziarka, dzięki której jedzenie nie zepsuje się w upalne dni. Może być podłączana do prądu lub działająca na promienie światła, jeśli nie planujesz trzymać w niej jedzenia na stałe.
Funkcjonalność i wygoda użytkowania
To, co niezwykle istotne dla kuchni na działce, to głównie praktyczność użytkowania. Miejsce to powinno ograniczać się jedynie do potrzebnych elementów. Dlatego warto zgromadzić w niej jedynie podstawowy zestaw naczyń, które łatwo się myje oraz trudno stłuc, a także solidne kilka garnków, deska do krojenia, metalowe miski oraz pojemniki na żywność. Wszystko to, z łatwością wejdzie do jednej czy dwóch szafek, nie ograniczając Twojej przestrzeni w ogrodzie.
Pamiętaj także o zamontowaniu miejsca z dostępem do wody. Zlewozmywak podłączony do zbiornika z wodą i odpływem będzie doskonałym wyborem, jeśli masz na to odpowiednie warunki. Proste oraz praktyczne rozwiązanie to także dopływ wody do miski. Dla większej wygody korzystania w późniejszych godzinach dobrze mieć w pobliżu źródło światła np. dzięki lampkom LED, czy modelach na panele słoneczne.
W zaopatrzeniu zewnętrznej kuchni warto zawrzeć także zabezpieczenie przed owadami. Można zamontować w niej moskitiery, siatki na żywność czy lampy owadobójcze, aby nie martwić się tym, że wpadną do jedzenia.
Jak wybrać estetykę do kuchni na działkę?
Chociaż zewnętrzna kuchnia na działce ma być przede wszystkim praktycznym pomieszczeniem, warto zadbać o jej estetyczny wygląd. Uroku i niepodrabialnego charakteru dodadzą jej bowiem drewniane elementy, rustykalne dodatki czy ręcznie robione ozdoby. Możesz w wiklinowych koszach umieścić zasadzone świeże zioła: bazylię miętę, pietruszkę czy tymianek, które nie tylko będą wyglądać estetycznie, ale i będą pod ręką podczas gotowania. Z kolei w miejscu zabezpieczonym od wiatru słoiki do przechowywania m.in. przypraw.
Stworzenie klimatycznej przestrzeni do gotowania oraz jedzenia sprawi, że kuchnia na działce będzie sercem ogrodu i miejscem, w którym chce się spędzać swój czas. Przyjemność podczas wspólnego przygotowywania posiłków i ich spożywania to niezwykle istotny element w budowaniu relacji, dlatego warto mieć miejsce, które na to pozwala.
Kuchnia na działce nie musi być ani duża, ani kosztowna. Dobrze przemyślana organizacja, zebranie podstawowych sprzętów i odrobina pracy pozwoli stworzyć miejsce idealne do letniego gotowania. Dzięki niej nie będziesz musiał ciągle wracać do domu po potrzebne produkty, a wspólne posiłki zjesz z bliskimi w bliskości natury, otoczony zielenią swojego ogrodu. Warto mieć kuchnię na swojej działce, ponieważ jest to łatwa inwestycja, która szybko zwróci się w postaci relaksu, wygody i niezapomnianych chwil.